14η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

11 -14 Μαΐου 2017
ΔΕΘ – HELEXPO, Περίπτερα 13 & 15«Από έναν Οχτώβρη βορινό και δώθε»
100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση

Ο δεύτερος θεματικός άξονας με τίτλο «Από έναν Οχτώβρη βορινό και δώθε» (φράση δανεισμένη από το ποίημα του Έκτορα Κακναβάτου «Γενεαλογικό των μυδραλίων») αφορά μια άλλη επέτειο που φέτος γιορτάζεται σε ολόκληρο τον κόσμο. Η Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917 σημάδεψε με τρόπο ανεξίτηλο τον 20ο αιώνα και επηρέασε με καθοριστικό τρόπο την παγκόσμια ιστορία. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν μια σειρά συζητήσεων και παρουσιάσεων για την επανάσταση του 1917, για το ευρύτερο ελληνικό και διεθνές ιστορικό πλαίσιο της εποχής, αλλά και για την επανάσταση ως γενικότερο φαινόμενο αναζήτησης της κοινωνικής αλλαγής στην ιστορία.

- Συζήτηση με θέμα «Από έναν Οχτώβρη βορινό και δώθε: 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση –αναστοχασμός και κριτική». Μια συνάντηση σημαντικών πανεπιστημιακών δασκάλων που επιχειρεί να αποτιμήσει τις πολλαπλές επιδράσεις της Οκτωβριανής Επανάστασης και τις μετατοπίσεις που εξακολουθεί να επιφέρει έναν αιώνα μετά τη γέννησή της. Συζητούν ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, ομότιμος καθηγητής Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του ΕΙΠ, ο Βαγγέλης Καραμανωλάκης, ιστορικός, αν. καθηγητής στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ και ο Ανδρέας Τάκης, επικ. καθηγητής στη Νομική Σχολή ΑΠθ, πρόεδρος ΚΜΣΤ. Διοργάνωση ΕΙΠ. [Παρασκευή 12/05, ώρα 13:00-14:00, ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ, Περίπτερο 13].

- Ομιλία με θέμα «Τυπογραφικά πειράματα στην Τέχνη της Ρωσικής Πρωτοπορίας πριν και μετά το 1917». Θα μιλήσουν η διευθύντρια του ΚΜΣΤ Μαρία Τσαντσάνογλου και ο Γιάννης Μπόλης, ιστορικός τέχνης και επιμελητής. Διοργάνωση Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. [Παρασκευή 12/05, ώρα 15:00-16:00, ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ, Περίπτερο 13].

- «Εικαστικά Αποσπάσματα: Η μνήμη της Επανάστασης». Για να τιμήσει την επέτειο των 100 χρόνων από την Οκτωβριανή Επανάσταση, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης διοργανώνει μια μεγάλη έκθεση με τίτλο «Εικαστικά Αποσπάσματα: Η μνήμη της Επανάστασης». Στην εικαστική έκθεση οι 31 σύγχρονοι Έλληνες δημιουργοί παρουσιάζουν το «αφήγημα» της Οκτωβριανής Επανάστασης και μέσα από την ιδιαίτερη καλλιτεχνική ματιά τους δίνουν τη δική τους εκδοχή διαμορφώνοντας μια ενιαία εικαστική παρέμβαση για την ουτοπία της επανάστασης. Την επιμέλεια της Έκθεσης έχει ο ιστορικός τέχνης Γιάννης Μπόλης. Συμμετέχουν οι εικαστικοί: Μιχάλης Αρφαράς, Κωστής Βελώνης, Μπάμπης Βενετόπουλος, Ανδρέας Βούσουρας, Κορνήλιος Γραμμένος, Λυδία Δαμπασίνα, Δημήτρης Ζουρούδης, Αντιγόνη Καββαθά, Στέφανος Καμάρης, Δημήτρης Καρλαφτόπουλος, ΘοδωρήςΛάλος, Γιάννης Λασηθιωτάκης, Ανδρέας Λυμπεράτος, Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, Δημήτρης Μεράντζας, Μανώλης Μπαμπούσης, Ξενοφώντας Μ πήτσικας, Νικόλας Μπλιάτκας, Αντώνης Παπαδόπουλος, Αλίκη Παππά, Κωνσταντίνος Πάτσιος, Νατάσσα Πουλαντζά, Νίκος Σεπετζόγλου, Γιάννης Σκαλτσάς, Μάριος Σπηλιόπουλος, Γιώργος Τσεριώνης, Κώστας Τσώλης, Πάνος Χαραλάμπους, Κώστας Χριστόπουλος, Θοδωρής Χρυσικός και Γιάννης Ψυχοπαίδης.
[Διάρκεια έκθεσης: 11-14/05, Περίπτερο «Οκτωβριανή Επανάσταση», Περίπτερο 13]

- Συζήτηση με θέμα «Η επίδραση της Οκτωβριανής Επανάστασης στη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία». Θα μιλήσουν ο Δημήτρης Κοκκόρης, αν. καθηγητής στο τμήμα Φιλοσοφίας & Παιδαγωγικής του ΑΠΘ. Ποιήματα Ρώσων ποιητών (Μαγιακόφσκι, Αχμάτοβα, Βοζνεσένσκι, Ταρκόφσκι, κ.ά) μεταφρασμένα από τον ποιητή Γιώργο Μολέσκη θα διαβάσουν τα μέλη του ΔΣ της ΕΛΘ. Συντονίζει ο πρόεδρος της ΕΛΘ Ηλίας Κουτσούκο. Διοργάνωση Εταιρεία Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης. [Σάββατο 13/05, ώρα 16:00-17:00, ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ, Περίπτερο 13].


Κινηματογραφικό Αφιέρωμα: «100 Χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση»
Η ΔΕΒΘ παρουσιάζει 8 εμβληματικές κινηματογραφικές ταινίες κορυφαίων Ρώσων δημιουργών που καταγράφουν στο σελιλόιντ το όραμα της κοινωνικής αλλαγής. Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα προβληθούν: «Ο άνθρωπος με την κινηματογραφική κάμερα» του Τζ. Βερτόφ, ο «Οκτώβρης του Σ. Αϊζενστάιν, «Η Μάνα του Β. Πουντόβκιν, «Το τέλος της Αγίας Πετρούπολης» του Β. Πουντόβκιν, «Τρία τραγούδια για τον Λένιν» του Τ. Βέρτοφ, το «Θωρηκτό Ποτέμκιν» του Σ. Αϊζενστάιν, «Η πτώση της δυναστείας Ρομανόφ» της Ε. Σουμπ και «Ο ενδέκατος χρόνος» του Τζ. Βέρτοφ. Οι ταινίες παραχωρήθηκαν από την κινηματογραφική εταιρεία New Star. [Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στο περίπτερο «Οκτωβριανή Επανάσταση», Περίπτερο 13]

Εδώ το πρόγραμμα προβολών

 

.